Vanaf 8 oktober 2020 te zien in de bioscoop en filmtheaters

Mark Verkerk – Regiseur

Mark Verkerk heeft al ruim 30 jaar ervaring op het gebied van regie, camera, montage en scenario’s. Zijn passie voor documentairefilms is door de jaren heen altijd erg groot geweest.

Lees meer over Mark

Hij is geboren in Nairobi in Kenia. Studeerde aan de London International Film School en ging in 1980 bij de Australische omroep ABC in Sydney aan de slag als film editor. Twee jaar later startte hij als freelance film editor en regisseur bij EMS FILMS. Sindsdien (1990) vervult hij de rol van creatief directeur van EMS FILMS.

In de afgelopen jaren heeft hij voor EMS FILMS een reeks bekroonde documentaires voor internationale omroepen, zoals National Geographic, Discovery, ARTE en ZDF, geschreven en geregisseerd. De film ‘Buddha’s Lost Children’ (2006) was zijn eerste bioscoopfilm. Deze werd in 2007 voorgedragen als Nederlandse inzending voor de beroemde Oscars.

Als regisseur van De Nieuwe Wildernis en mentor van een volkomen onervaren groep medewerkers heeft hij wederom bewezen een meesterlijke verhalenverteller te zijn. Die lijn zet hij bij Holland, natuur in de delta en De Wilde Stad weer verder door.

Ignas van Schaick – Producent

Voor de film ‘De Nieuwe Wildernis’ was Ignas van Schaick verantwoordelijk voor de uitvoering van de productie, het educatieve pakket, de marketing, de sponsoring en partnerships rond de film. Op basis van het wereldwijde succes van deze film werkt hij binnen EMS FILMS aan de trilogie van de Nederlandse natuur.

Lees meer over Ignas

Voor de filmproducties Holland, natuur in de delta (Gouden Film 2015) en De Wilde Stad die op 1 maart 2018 in de bioscoop uitkomt is hij producent. Samen met regisseur Mark Verkerk heeft hij de afgelopen drie jaar intensief gewerkt naar de release van de film.

Hij begon zijn carrière als uitgever bij de Staatsuitgeverij en is inmiddels al meer dan 20 jaar actief in de mediawereld. Ignas van Schaick heeft veel ervaring in de ontwikkeling van crossmediale concepten en e-commerce, onder andere voor boeken, magazines, verzamelwerken, dvd’s, games, evenementen en digitale media.

In Nederland is hij een aantal jaar verantwoordelijk geweest voor de home-entertainment exploitatie van merken als BBC en Discovery Channel en later als uitgever bij National Geographic en het wetenschapstijdschrift Quest. Daar was hij verantwoordelijk voor de verbreding en lokalisering van het merk door de ontwikkeling van brand extensions.

Ignas van Schaick is naast zijn werkzaamheden voor EMS FILMS HOLLAND ook agent van natuurfotograaf Frans Lanting.

Als geboren Amsterdammer ligt de film de Wilde Stad hem zeer na aan het hart en heeft hij zijn eigen stad in de afgelopen jaren op een totaal andere manier leren kennen. Die verwondering hoopt hij ook bij de bezoekers van De Wilde Stad los te maken. Of zoals Johan Cruijff al zei: “je gaat het pas zien als je het doorhebt”.

Sam Reitsma – Cameraman

Als Toegepaste Biologie student en daarnaast natuurfoto- en videograaf is mijn stage/werk bij EMS Films de ideale combinatie voor mij. Voor de Schooltuinfilm heb ik de dierenverhalen gefilmd. Daarnaast heb ik geholpen bij het filmen van de kinderen en het monteren van de beelden.

 

Lees meer over Sam
Ik ben geboren in Amsterdam. Ik ben nu 19 jaar oud en ik ben een derdejaars student Toegepaste Biologie.
Ik heb sinds jongs af aan interesse in het vastleggen van de natuur. Mijn droom is ook nog steeds om een wildlife filmmaker te worden. Mijn ervaring bij EMS Films zet me daarom een stap in de goede richting.

Dieuwertje Smolenaars – Cameravrouw – Natuurdocent

Als  7 jarig meisje wist Dieuwertje al dat ze later bioloog wilde worden. Tegenwoordig is ze werkzaam als natuur docente voor Schooltuinen & Natuureducatie van de gemeente Amsterdam en heeft ze een passie voor het filmen van alle dieren die ze tegenkomt. 

 

 

Lees meer over Dieuwertje

Als filmmedewerkster helpen met filmen voor deze documentaire, was dan ook een unieke kans voor haar om als cameravrouw het natuurleven op de schooltuinen vast te leggen. Omdat ze 5 dagen werkzaam is op de schooltuinen kon ze ook snel aanwezig zijn bij unieke gebeurtenissen. Ze heeft onder andere de ‘jaar rond time-lapses’ in deze documentaire voor haar rekening genomen.

Dieuwertje is geboren in Amsterdam-noord in 1986 en vanaf haar eerste stapjes al geobsedeerd door de natuur om haar heen. Na een MBO hoveniersopleiding in Hoorn is ze de HBO opleiding voor Docent Biologie gaan studeren in Amsterdam. In deze periode ontstond ook de passie voor het filmen van alles wat ze in de natuur tegenkwam. Geïnspireerd door de documentaires van onder andere David Attenborough heeft ze zichzelf het filmen van wilde dieren eigen gemaakt.

Tijdens de biologie opleiding was ze al werkzaam als natuurdocent op de schooltuinen.

Na haar opleiding heeft ze deze baan voortgezet waardoor ze nu al 13 jaar vol enthousiasme voor de schooltuinen & natuureducatie van de gemeente Amsterdam werkt en leerlingen de wondere natuurwereld in hun eigen omgeving laat beleven. In de hoop dat haar enthousiasme en passie voor de lokale natuur overspringt naar de jongere generaties.

In haar vrije tijd reist ze de wereld over om als videograaf zo veel mogelijk natuurbeelden vast te leggen en deze via sociale media te delen met de wereld. Hierbij probeert ze mensen bewust te maken van de fantastische natuurwereld verder van huis en dat we dat moeten koesteren en beschermen.

Inmiddels zijn een aantal van haar natuurbeelden uit het buitenland al overgekocht om internationaal gebruikt te worden.

Max van Gils – Cameraman

Met een voorliefde voor natuur en passie voor videografie ben ik gedreven om natuur zo indrukwekkend mogelijk in beeld te brengen. Ik ben in 2018 afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum Rotterdam als AV-vormgever. Tijdens deze studie was ik betrokken bij de productie van De Wilde Stad als één van de cameramannen.

 

Lees meer over Max

Om mijn ambities als natuur videograaf meer kracht bij te zetten heb ik ervoor gekozen om de ecologische studie Eco&Wildlife aan het Helicon College Velp te volgen. Dit geeft mij inzicht in de complexiteit van natuur en laat mij beter begrijpen wat ik film.

Momenteel ben ik werkzaam voor Wild Port of Europe, een nieuw natuurfilm-project van EMS Films in coproductie met Veldkijker Films. Wanneer ik naast mijn studie en mijn werk nog een beetje vrije tijd weet te vinden, spring ik zelf graag op de racefiets of bind ik mijn wandelschoenen onder om de natuur van binnen- en buitenland te ontdekken.

Jelle Dittmar – Componist filmmuziek

Jelle Dittmar is een jonge componist voor verschillende soorten media zoals, Film, TV en Games. Momenteel heeft hij meerdere albums en singles afgeleverd aan verschillende internationale platenmaatschappijen, volgt hij een opleiding aan het SAE Institute Amsterdam, en maakt hij met de Schooltuinen zijn eerste soundscore voor een bioscoop film.

Lees meer over Jelle

Geboren in Vlaardingen, maar opgegroeid in Emmeloord, Jelle had altijd al gevoel voor muziek, maar ontdekte op zijn elfde dat hij op de piano gelijk kon spelen wat hij hoorde.

Na een jaar piano lessen gevolgd te hebben, besloot hij om over te schakelen naar de synthesizer en werd hij na een introductie door zijn leraar Piet Hein Appelo geïntroduceerd bij de band Backland.

Voor Backland schreef Jelle nummers die geïnspireerd waren op bands zoals Imagine Dragons, Fall Out Boy en Within Temptation.Naast Backland heeft Jelle nog in meerdere bands en ensembles gespeeld.

In het begin leerde Jelle zich vrij snel aan hoe hij muziek kon maken met een computer, en componeerde naast de nummers voor Backland orkestrale soundscores die vrijwel allemaal geïnspireerd waren op bestaande films. Nadat hij met Backland deelgenomen had aan de Flevolandse bandwedstrijd Flavourland, mochten ze gratis naar de muzikanten dag 2018 in de Melkweg in Amsterdam.

Hier liet Jelle zijn Demo’s horen en werd hij doorverwezen naar BMG Production Music. Hier bleek dat Jelle zijn muziek beeldend goed was, maar mix technisch nog wat verbetering kon gebruiken. Hierdoor startte Jelle met zijn opleiding aan het SAE Institute Amsterdam. Na een paar maanden waren zijn mixen zodanig verbeterd, dat BMG hem aanbood om een album te maken voor hun Library.

Inmiddels is Jelle zijn eigen bedrijf als componist gestart, heeft hij meerdere albums en singles afgeleverd aan verschillende internationale platenmaatschappijen, en maakt hij momenteel de soundscore voor de Schooltuinen film.

Helen Delachaux – Montage

Helen Delachaux studeerde in 1998 af aan het Grafisch Lyceum Amsterdam voor de richting: audio-visueel. Hier maakte zij haar eerste meters in de filmmontage. Haar plezier in montage resulteerde in het afstuderen voor de vakklas montage in 2002 aan de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam.

Lees meer over Helen

Ze heeft onder andere stage gelopen bij Greenpeace International en kon in 2002 meteen aan de slag bij EMS FILMS. Hier begon de samenwerking met Ton Okkerse en Mark Verkerk en monteerde zij o.a. ‘Buddha’s Lost Children’ (voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Oscars in 2007), ‘Camera’s voor de Onzichtbaren’ en ‘Himalaya Alert’. Tijdens draaiperiodes werd zij gedetacheerd aan Nature Conservation Films, waar zij veel ervaring heeft opgedaan als wildlife editor. Ze monteerde hier onder andere ‘Brutal Killers’ en ‘Crocs of Katuma’ voor National Geographic. Ze heeft affiniteit en respect voor kunstvormen en de makers daarvan. Is sociaal, creatief in denken en vertrouwt op haar intuïtie om de juiste keuzes te maken (& dat zijn er als editor heel wat per dag!). Van jongs af aan heeft Helen een grote liefde voor dieren en de natuur en na het monteren van de Nieuwe Wildernis was het voor haar puur genieten om  in 2017 met het prachtige materiaal van ‘De Wilde Stad’ aan de slag te gaan en natuurlijk nu De Schooltuin!

Rene Heijnen – Cameraman

Rene Heijnen is een Cameraman/Director of Photography wiens passie ligt in het filmen van documentaires.Hij studeerde in 1984 af aan de Filmacademie in Amsterdam. In 1985 werd hij door Ton Okkerse als filmcameraman bij Veronica aangenomen. Daar heeft hij zo’n 2 jaar gewerkt aan documentaires en series op film gedraaid. Superwings (docu over Luchtvaart) en de serie ‘Parallax’.

Lees meer over Rene

Sinds 1988 is hij als Free Lance cameraman actief. Hij heeft tientallen films en series gedraaid met locaties op de meest fascinerende en afgelegen plekken op aarde. Buddha’s Lost Children (regie:Mark Verkerk) is een van de zeer succesvolle documentaires die over de hele wereld prijzen heeft gewonnen op vele filmfestivals. (Nederlandse inzending Oscars) De serie ’13 in de Oorlog’ (NTR) gaat over kinderen van 13 jaar tijdens de tweede Wereldoorlog en werd genomineerd voor een Emmy Award. Rene werkt al zo’n 25 jaar samen met Ton Okkerse en Mark Verkerk van EMS films en heeft vele series en documentaires i.o.v. EMS gefilmd o.a Skybound; Great Castles of Europe;Great Palaces of the World;Intrique in Istanbul;Himalaya Alert voor opdrachtgevers als National Geographic; Discovery Channel; Arte etc.

De Nieuwe Wildernis was voor René de eerste echte Wildlife productie waar hij aan heeft meegewerkt maar zal zeker niet de laatste.

Inmiddels bij Holland, natuur in de delta en De Wilde Stad volop ervaring opgedaan met heel diverse dieren en locaties.

Senna Tamminga – Camera/geluid

‘In 2019 studeerde ik af aan de studie Creative Media & Game Technologies in Enschede, waarbij ik mij gespecialiseerd heb in video en animatie. 

Lees meer over Senna

De Schooltuinenfilm was mijn eerste ervaring met het meewerken aan een documentaire. Dit heeft mij geïnspireerd om mij meer in dit filmgenre te verdiepen en dit te gebruiken in mijn werk als freelancer, waarbij ik de uitdaging aan ga om verhalen zo krachtig mogelijk in beeld te brengen.’

Geert Timmerman – stadsecoloog

 Amsterdam als natuurstad; er is geen stad ter wereld met zoveel bomen in het centrum. Geert Timmermans is als Amsterdamse stads ecoloog als geen ander in staat om ons mee te nemen naar het ontstaan van de groene stad met zijn biodiversiteit van 10.000 soorten.

Lees meer over Geert

Aan de hand van afbeeldingen, grafieken, kaartjes en anekdotes laat hij de rijkdom zien aan muurplanten, insecten, vissen, slangen, vogels en zoogdieren in Amsterdam.

Sinds kort wordt de natuur als belangrijke stedelijke kwaliteit van Amsterdam gezien. De Amsterdamse stedenbouw geniet daardoor veel bekendheid en faam zowel in het binnen- als buitenland.

Op de site maps.amsterdam.nl houdt Amsterdam, als enige gemeente in Nederland, minutieus bij waar welk beschermd muurplantje groeit, maar ook hoeveel honingbijen zich waar in de stad bevinden, waar gierzwaluwen broeden; idem voor vleermuizen en huismussen. Timmermans: ‘Ecologen van andere steden zijn stikjaloers op wat wij hier doen.’

Robert Doets – Webdesign

Robert Doets is oprichter en eigenaar van Doets Design, en onder andere in die hoedanigheid al jaren betrokken bij projecten van EMS FILMS, waaronder ook De Nieuwe Wildernis.

Lees meer over Robert

Robert begon als kunstschilder maar het grafisch ontwerp begon al gauw te overheersen. Na zijn grafische studie startte hij 15 jaar geleden RDGD als freelance ontwerper in Amsterdam. Zijn affiniteit voor sociale en natuur projecten word ook weerspiegeld in zijn werk en project keuze.

Robert Doets werk samen met zijn vrouw Natassia binnen Doets Design en gecombineerd hebben ze een klantenkring waaronder EMS FILMS, Greenpeace, EAZA en de VN toe behoren. Hun trek naar meer natuur hebben voor de recente trek naar Engeland gezorgd, om met het gezin vlakbij Dartmoor National Park te gaan wonen.

Gabriel Martina – Geluidsman

Gabriel is afgestudeerd als AV-specialist aan het Grafisch Lyceum Rotterdam.
Voor de schooltuinen film heeft hij voornamelijk geluidsopnames gemaakt.
Dit was een mooie ervaring voor hem met veel leuke momenten tijdens de draaidagen.

 

Lees meer over Gabriel

Hij is 26 jaar en woonachtig in Rotterdam.

Heeft vijf jaar ervaring met filmen, monteren en geluidsopnames maken. Hiernaast is hij een groot natuurliefhebber. Een logische keuze om zicht verder te specialiseren in het maken van natuurfilms.